Acest site foloseste fisiere de tip "cookie". Pentru mai multe informatii consultati Politica de Cookie
..........
 
Primaria sectorului 2
Consiliul local
Informatii publice
Utile
 
Istoric.

                                        

Sectorul 2 este situat în partea de nord-est a Bucurestilor, cu prelungiri în zona Ilfovului, având ca vecinatate la vest, sectorul 1, iar la est si sud-est sectorul 3, desfasurându-se pe o suprafata de 32 km. patrati.
Actualul teritoriu al sectorului 2 era odinioara parte din codrii Vlasiei, traversat de râul Colentina. Cu un relief plat, teren mlastinos si plin de tina (de unde si denumirea Colentinei - colea - n tina), sectorul 2 are câteva lacuri naturale precum: Tei, Plumbuita, Fundeni, Pantelimon care îi dau un specific aparte.
Istoria sectorului 2 este legata de vatra veche a Bucurestilor,cu recente descoperiri arheologice care atesta existenta asezarilorumane din paleolitic, în zone ca Fundeni, Pantelimon, Tei.
Urmele cuceririlor romane au scos la iveala tezaure de monede romane (din epoca Republicii romane si a Imperiului) în zonaPantelimon.
Sectorul 2 a fost, la început de secol XIX, loc de întâlnire al negustorilor de cereale si al mestesugarilor.
Strazi cu nume care ne duc cu gândul la breslele de altadata care amintesc meserii vechi : Olari, Fainari, Matasari, Carausilor etc.
S- a scris, de asemenea, o întreaga literatura despre anumite zone ale actualului sector 2. Sa amintim "Groapa" lui Eugen Barbu, "Bucurestii de altadata" a lui C. Bacalbasa, "Cînticele Tiganesti" ale lui Miron Radu Paraschivescu, care ne duc cu gândul la farmecul acestei parti a Bucurestilor.


Sectorul 2 are cele mai multe lacase de cult din Capitala.Biserici vechi, schituri, mânastiri, locuri de închinaciune venind din vechime, ridicate de domnitori, boieri sau negustori, având hramul sfintilor aducatoride pace, bine si bunastare.

Mânastirea Plumbuita (1559),  cel  mai  vechi lacas religios din sectorul 2, a fost si este unimportant centru cultural  al  Bucurestilor.  
Aici  a  functionat  înca  din secolul al XV-lea,  o  tipografie  si  ateliere  tipografice, care tipareau si decorau carti bisericesti.

Sa nu uitam, ca importante si venind din istoria veche, Mânastirea Marcuta (1587), Biserica Fundenii Doamnei (1699),

  Biserica Silvestru (1743) ,  Biserica Popa Nan (1719),Biserica Mântuleasa (1733),Biserica Pantelimon (1735)si   multe   altele, a   carorarhitectura  si pictura muralale  înscrie  în  patrimoniulcultural   national.

 

Alte  ctitorii  importante  din  sectorul  2  sunt Casa Melik (1760), actualmente "Muzeul Th. Pallady",Foisorul de Foc (1892), constructie de reper a sectorului 2, observator de foc, dupa darâmarea, în 1888, a Turnului Coltei,

Casa Universitarilor (1866),Palatul    Ghica (1822),Casa Lahovary (1885).

Acestor constructii li se adauga statui si monumente care amintesc de personalitati istorice, figuri marcante ale culturii si spiritualitatii românesti : Matei Basarab, C. A. Rosetti, C. Cantacuzino. Istoria acestei parti a Bucurestilor - actualul sector 2 - este legata de importante centre de învatamânt : Scoala Centrala, Colegiul National "Mihai Viteazul", Colegiul National "Cantemir Voda", Scoala Iancului, Scoala 27 "Principesa Ileana", Liceul "Iulia Hasdeu", sectorul 2 având, în prezent cel mai mare numar de unitati de învatamânt preuniversitar în comparatie cu celelalte sectoare ale Capitalei.

Scoli, lacase de cult, institutii, societati comerciale, spitale - o istorie de sute de ani care este continuata cu folos si întelepciune de Primaria Sectorului 2, de oameni alesi sa serveasca binele cetateanului.

     

 

     

Prin completarea formularelor, solicitantii isi dau acordul cu privire la colectarea si prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Primaria Sectorului 2. Conform Legii nr. 677/2001 pentru protectia datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, acestia beneficiaza de dreptul de acces, de interventie asupra datelor, de opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale. Pentru exercitarea acestor drepturi va puteti adresa Primariei Sectorului 2 Bucuresti, Str. Chiristigiilor nr. 11-13.

Site proiectat si dezvoltat de Stimasoft Copyright © 2018  Termeni si conditii

Cautare