Acasa | Contact | Newsletter

 
Vezi Arhiva
Medicii germani, în dialog cu specialiştii români

Vineri, 7 decembrie 2012 13:11

Delegaţia Spitalului Zum Heiligen Geist GmbH din Germania, sosiţi zilele acestea în ţara noastră la invitaţia edilului Neculai Ontanu s-au întâlnit, în cursul zilei de vineri, 7 decembrie a.c., la Primăria Sectorului 2 cu specialişti în domeniul medical din România pentru aprofundarea relaţiilor de colaborare între doctorii germani şi români.

În context, primarul Neculai Onţanu a explicat că sectorul 2 are cea mai mare reţea de unităţi medicale din Bucureşti, fiind recunoscut profesionalismul de care dau dovadă toate cadrele medicale.
Mii de pacienţi din toată ţara vin în sectorul 2 pentru tratarea şi vindecarea bolilor de care suferă, motiv pentru care domnia sa acordă o atenţie deosebită pentru modernizarea policlinicilor şi spitalelor, iar o colaborare cu specialiştii din Germania este binevenită.
Cu această ocazie, doamna Dagmar Lavi si domnul Carsten Mueller au fost informaţi de către domnul doctor Iulian Popescu, director general al Centrului pentru Managementul Serviciilor de Sănătate, despre organizarea, funcţionarea şi măsurile întreprinse de-a lungul timpului pentru modernizarea continuă a sistemului medical din ţara noastră.
Doamna doctor Carmen Orban, managerul Spitalului Clinic Fundeni, a menţionat că spre deosebire de sistemul medical german, în sistemul românesc „asistenţa medicală prespitalicească este aproape nulă”.„Pentru a face analize unui pacient trebuie realizate foarte multe artefacte” – a explicat doamna doctor, aspect deja eficientizat în spitalele din Germania unde, urmare a reformei medicale din anul 2003, s-au segmentat foarte bine fazele prin care trece un pacient şi astfel scurtându-se timpii de intervenţie. Managerul Spitalului Clinic Fundeni a punctat şi necesitatea existenţei personalului medical în structura de conducere a spitalelor.
La rândul lor, oaspeţii străini au explicat modul de funcţionare al sistemului medical din Germania şi au concluzionat că există o serie de asemănări şi deosebiri cu cel din România. Astfel, printre asemănări, au fost enumerate: capacitatea de asistenţă medicală în spitale – numărul de paturi pe număr de populaţie fiind comparabil, iar finanţarea actului medical făcându-se prin Casa de sănătate în ambele ţări. Diferit este faptul că, în România unde există o singură Casă de sănătate, faţă de Germania, unde sunt peste 300 de asemenea Case şi unde se realizează în prealabil o statistică a numărului de pacienţi pe categorii de boli pentru a putea bugeta corespunzător şi conform cerinţelor spitalele respective.
Domniile lor au menţionat că aparţin unui grup de manageri care coordonează patru clinici din Frankfurt sub directa coordonare a unei fundaţii care există în Germania de câteva sute de ani.
Domnul doctor Andreescu Bogdan – Managerul Spitalului Clinic Colentina, a declarat că unitatea medicală pe care o reprezintă este direct interesată de o colaborare cu specialişti din Germania pentru perfecţionarea pregătirii cadrelor medicale din spital.
De asemenea, domnia sa a adăugat că unitatea medicală pe care o reprezintă are un centru de cercetare foarte modern şi doreşte o colaborare cu specialişti germani pentru aprofundarea cercetării aplicate. La rândul lor, managerii spitalelor prezenţi la întâlnirea de la Primăria Sectorului 2 au apreciat iniţiativa primarului Neculai Onţanu de-a organiza asemenea discuţii între specialiştii români şi cei germani şi au stabilit o serie de proiecte comune pe care le vor dezbate în cadrul vizitelor ce vor fi făcute de oaspeţi la unităţile medicale din sectorul 2.
Programul delegatiei din Germania prevede efectuarea mai multor vizite in unitatile spitalicesti din sectorul 2 pentru a cunoaste necesarul de dotari si aparatura care se impun pentru cresterea calitatii actului medical.
La întâlnirea de la Primăria Sectorului 2 cu reprezentanţii delegaţiei Spitalului Zum Heiligen Geist GmbH din Germania au participat: manageri şi directori de spitale din sectorul 2, respectiv: Rodica Ciolacu - medic primar medicina de urgenta – Spitalul de Urgenţă Floreasca (Ambulanţa Socială Sector 2), Al Jashi Gladys – Director Medical Sp. Sf. Pantelimon, Maria Vlahbei – Director financiar Spitalul Sf. Pantelimon, Aura Preda – Director de îngrijiri Sp. Sf. Pantelimon, Cezar Axinte – Consultant Tehnic Sp. Sf. Pantelimon, dr. Andreescu Bogdan – Manager Sp. Clinic Colentina, dr. Cătălin Codreanu – Director Medical Centrul Metodologic de Reumatologie, dr. Adrian Florin Secureanu – Manager Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa”, dr. Silvia Năstase – Manager Spitalul de Pneumoftiziologie "Sf. Stefan", dr. Valentin Viuleţ – Dr. Financiar Spitalul de Pneumoftiziologie "Sf. Stefan", dr. Carmen Orban – Manager Institutul Clinic Fundeni, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel - Manager Institutului de Boli Infecţioase "prof. dr. Matei Balş”, dr. Sorin Petrea –Dr. Medical al Institutul de Boli Infecţioase "prof. dr. Matei Balş, Părintele Ioan Rădulescu – Protoiereul Protoieriei 2 Capitală, Anca Lupu – manager.
Reamintim faptul că „Hospitals zum heiligen Geist“ (Spitalul Duhului Sfânt) din Frankfurt, Germania, a donat anul acesta, dispozitive medicale moderne care vin în sprijinul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă nr. 2 al Primariei Sectorului 2, în efortul de a asigura servicii sociale de calitate în acest centru. Donaţia a constat în paturi rabatabile, noptiere, cărucioare de servirea mesei şi scaune rulante, această sponsorizare contribuie la creşterea calităţii vieţii persoanelor instituţionalizate, în mod special al celor imobilizate, care au astfel posibilitatea de a servi masa la pat. În cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă nr. 2 sunt instituţionalizate 65 de persoane adulte încadrate în grad de handicap care nu au familie sau care nu pot fi tratate în familie.

  Stiri de ultima oraVa multumim ca sunteti alaturi de noi!