Acasa | Contact | Newsletter

 
Vezi Arhiva
Moment poetic Iulia Haşdeu

Joi, 4 decembrie 2014 09:32

Centrul Socio-Cultural „Jean Louis Calderon”, al Primăriei Sectorului 2 a gazduit miercuri, 3 decembrie, evenimentul cultural „Moment poetic în interpretarea actorilor îndrăgiţi”, dedicat poetei  Iulia Hasdeu.

Momentul poetic a fost  susținut de actorii îndrăgiţi: Valeria Gagealov, Cristina Deleanu, Adriana Guluţanu, Ion Arcudeanu, Doina Ghițescu;
În cadrul evenimentului au avut intervenții: Excelența Sa domnul Ambasador Andrei Magheru, prof. univ. Crina Decusară-Bocşan, care a înfiinţat şi conduce Asociaţia culturală „Iulia Hasdeu" şi editura acestei asociaţii și prof. Geo Călugăru. Excelența Sa domnul Ambasador Andrei Magheru, „autorul moral” al fixarii plăcii comemorative pe imobilul în care a locuit Iulia Hașdeu la Paris, ne-a relatat demersurile făcute de domnia sa în acest sens. Membrii Centrului Socio-Cultural „ Jean-Louis Calderon” participanți la eveniment, au fost încântați,  ca de fiecare dată, mulțumind actorilor pentru prestația domniile lor. Iulia Hasdeu s-a născut la București, la 14 noiembrie1869, fiind fiica savantului și scriitorului basarabean Bogdan Petriceicu Hașdeu și a Iuliei, o ardeleancă născută Faliciu. A fost un copil supradotat, la opt ani neîmpliniți Iulia a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La varsta de 11 ani Iulia Hasdeu a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din București,sectia de canto si pian. La numai 16 ani, in 1886, se inscrie la Sorbona, devenind astfel, prima femeie din Romania care a studiat în această prestigioasă universitate.
Cu excepția câtorva poeme apărute în timpul vieții, dar fără voia autorului, opera Iuliei Hasdeu este postumă. Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a ocupat, în fapt, de postumitatea literară,  și nu numai, a unicei sale fiice. Poate fi considerată o poetă română de expresie franceză pentru că cele mai multe texte le-a redactat în limba franceză. A scris preponderent poezie, dar și piese de teatru, povești și povestiri.
A ținut și un jurnal, iar bogata corespondență cu tatăl ei, rămas la București denotă un fin intelectual, o conștiință a epocii sale, precum și o scriitoare cu talent. Primul ei volum de poezii, Bourgeons d'Avril, scris în 1887, apare doi ani mai târziu, sub pseudonimul Camille Armand în volumul Œuvres posthumes).
La 29 septembrie1888, Iulia Hasdeu a murit ucisa de bacilul Koch, la vârsta de 19 ani, și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu. Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria acesteia, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Hasdeu.

  Stiri de ultima oraVa multumim ca sunteti alaturi de noi!