Acasa | Contact | Newsletter

 
Vezi Arhiva
Premiul de mecenat cultural pentru primarul Neculai Onţanu

Vineri, 22 ianuarie 2010 12:52

Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române a găzduit luni, 21 decembrie, festivitatea de decernare a premiilor acestui important şi select Muzeu, care şi-a desemnat personalităţile anului 2009, pe baza deciziilor şi alegerilor realizate de un juriu de profesionişti.

Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române a găzduit luni, 21 decembrie, festivitatea de decernare a premiilor acestui important şi select Muzeu, care şi-a desemnat personalităţile anului 2009, pe baza deciziilor şi alegerilor realizate de un juriu de profesionişti.

Prezent la acest eveniment cultural de excepţie, în mijlocul unui public de elită, avizat şi bine informat, primarul Neculai Onţanu a primit din partea academicianului Eugen Simion, „Premiul de mecenat cultural”  pentru activitatea dusă în acest domeniul, la Primăria Sectorului 2.

Domnia sa a mulţumit juriului pentru aprecierea acordată, primită ca semn al interesului şi eforturilor depuse de administraţia locală a sectorului 2 pe tărâmul artei, un tărâm plin de făgăduinţe şi de bucurii speciale, în care se regăsesc deopotrivă scrisul, pictura, grafica, fotografia, sculptura, într-un cuvânt artele vizuale. Un exemplu în acest sens este galeria „Dialog” de la parterul Primăriei Sectorului 2, spaţiu devenit un punct de reper în lumea artei, care reuneşte lunar, în cadrul vernisajelor, expoziţii ale unor renumiţi şi emblematici creatori de frumos, contemporani sau nu.

Juriul ales de conducerea Muzeului Naţional al Literaturii Române să desemneze cele mai reprezentative personalităţi ale anului, a fost format din: academicianul Eugen Simion, istoricul şi criticul literar Paul Cornea, istoricul literar Nicolae Mecu, conferenţiarul Ion Simuţ, istoricul şi criticul literar Lucian Chişu.

În cadrul festivităţii de decernare a premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române au fost acordate următoarele distincţii:

  • „Premiul Perpessiciu” pentru ediţii critice – domnului Liviu Leonte (Iaşi) pentru ediţia Costache Negruzzi (volumul I) şi domnului Alexandru Andriescu (Iaşi) pentru ediţia Gib Mihăescu volumele I – III,
  • „Premiul Şerban Cioculescu” pentru memorialistică – domnului Gheorghe Florescu pentru volumul „Confesiunile unui cafegiu”,
  • „Premiul Petru Creţia” pentru filologie clasică domnului Liviu Franga pentru volumul „Clasic printre postmoderni”,
  • „Premiul de mecenat cultural” – primarul sectorului 2, domnul Neculai Onţanu şi directorul general al Bibliotecii Metropolitane, domnul Florin Rotaru.

Apariţia Muzeului Literaturii Romane este strâns legată de crearea, pe lângă Uniunea Scriitorilor, a unui fond documentar Eminescu, donat de scriitori, cu ocazia sărbătoririi centenarului naşterii poetului naţional, în 1950.

Ideea înfiinţării unui muzeu de literatura, care sa-si asume misiunea de a aduna la un loc, de a cerceta si de a expune publicului tezaurul manuscriselor literare l-a urmarit multi ani pe academicianul Dumitru Panaitescu-Perpessicius. Pornind de la fondul documentar al Uniunii Scriitorilor (din 1950), in colaborare cu personalitatile celebre ale vietii literare romanesti, printre care: Tudor Vianu, Serban Cioculescu, Jacques Byck, Tudor Arghezi, Mihai Beniuc, Victor Eftimiu, cu un colectiv restrans de specialisti, Perpessicius a reusit sa intemeieze Muzeul Literaturii Romane, institutie menita, in viziunea primului ei director, sa devina un institut de cercetare care sa reinvie pulsul vietii literare romanesti de-a lungul epocilor ei de dezvoltare.

Muzeul Literaturii Romane derulează în prezent următoarele categorii de activităţi, proiecte si programe specifice in 8 departmente de specialitate: arhiva, conservare, restaurare, cercetare, editare, expozitii, relatii publice, case memoriale şi dezvoltare.
Scopul principal este satisfacerea nevoilor de cultura şi educaţie ale unui public cat mai larg, cu accent pe atragerea tinerilor (elevi, studenţi) către valorile culturale româneşti şi europene, în contextul educaţiei non-formale.

  Stiri de ultima oraVa multumim ca sunteti alaturi de noi!