Acasa | Contact | Newsletter

 
Vezi Arhiva
Primarul Neculai Onţanu a premiat câştigătorii Galei „Om între oameni”

Luni, 19 decembrie 2011 20:33

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, Excelenţa Sa Domnul Natsuo Amemiya, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în România, Excelenţa Sa Domnul Eldar Hasanov, Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România – au fost printre personalităţile premiate la cea de-a doua ediţie a Galei premiilor de excelenţă în civism „Om între oameni”, organizată de Primăria Sectorului 2, luni, 19 decembrie, în cadrul unui eveniment special găzduit de Galeria ”Dialog”, de la parterul Centrul Administrativ al sectorului 2.

Primarul Neculai Onţanu a oferit Medalia jubiliară „Om între oameni – excelenţa în civism” şi un important obiect de artă şi cultură creştină – Evanghelia, editată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh, întru veşnică pomenire Teoctist, unor personalităţi de prestigiu ale vieţii sociale, diplomatice, ştiinţifice şi culturale româneşti care s-au remarcat în domeniile de vârf în care activează:
- acad. Mugur Isărescu, Guvernator al Băncii Naţionale a României
- Excelenţa Sa Domnul Eldar Hasanov, Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România,
- Excelenţa Sa Domnul Natsuo Amemiya, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în România,
- Nicolae Gheorghe, Coordonatorul Grupului Consilierilor Obşteşti al Primarului Sectorului 2,
- prof. Doina Melinte – profesor pensionat, fost director al Colegiului Naţional Iulia Haşdeu,
- Ioan Podaşcă – avocat în vârstă de 100 ani,
- General de armată Marin Badea Dragnea, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război,
- Horia Andreescu, dirijor şef al Formaţiilor Muzicale Radio, dirijor colaborator permanent al Filarmonicii "George Enescu", profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fondatorul şi dirijorul Orchestrei de Cameră "Virtuozii din Bucureşti",
- Acad. Eugen Simion, Preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură din cadrul Academiei Române, Director general al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” din Bucureşti, Preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă,
- Prea Cucernicul Părinte Paroh Ion Popescu – Parohia Icoanei,
- prof. Univ. Dr. Ing. Mihai Voiculescu la Catedra de Construcţii Civile, Inginerie Urbană şi Tehnologie din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.
În discursul său adresat distinsei audienţe, vizibil emoţionat şi bucuros să se afle alături de asemenea mari personalităţi, primarul Neculai Onţanu a declarat:
„ Manifestarea aceasta, care adună astăzi atâtea valori, este pentru mine, întâi de toate,  materializarea unui crez. Sunt convins că societatea românească are nevoie, mai mult ca oricând în istoria ei, de modele. În calea furtunii perfecte economice care amenință Europa și lumea, trebuie să punem scutul solidarității. Dar această solidaritate nu se naște, nu se educă decât pe infrastructura solidă a valorilor autentice. Spiritul comunitar - munca, disciplina, solidaritatea - fără de care vom fi, vorba cronicarului, "risipiți ca pleava" - trebuie să renască, iar strădania mea și a colegilor mei se îndreaptă de ani de zile în sensul acesta. Numai uniți sub stindardul intereselor comune, având modele de excelență, vom putea străbate cu bine aceste vremuri tulburi.
Omenia si respectul valorilor, rămân dovezile supreme, atunci când toate celelalte sunt puse sub semnul întrebării, redefinite. Omenia si respectul valorilor înseamnă nu doar compasiune, ci demnitate și curaj. Semănători de vorbe sunt îngrijorător de mulți în România ultimilor ani. Dar oameni ai bunei fapte, din păcate, tot mai puțini. Lor trebuie să le redăm sentimentul încrederii că nu sunt singuri, că merită să lupte în continuare, că aparțin unei comunități care are nevoie de profesionalismul, de experiența, de ideile lor.
Sunt fericit să constat că, iată, pot sta alături, ca să construiască împreună, oameni extrem de diferiți - academicienii Mugur Isărescu și Eugen Simion, alături de vrednicul și dedicatul Nicolae Gheorghe, un artist ca Horia Andreescu - alături de un om al calculului minuțios ca inginerul Mihai Voiculescu, ambasadorii Japoniei si Azerbaidjanului - alături de Părintele Paroh Ion Popescu și doamna profesor Doina Melinte, venerabilii Ioan Podașcă și generalul de armata Marin Badea Dragnea - alături de tinerii mei colaboratori care au muncit cu entuziasm la proiectul acesta. Această "împreună-lucrare", cum spun teologii, sau "unitate în diversitate", cum spun sociologii moderni, este șansa, este soluția noastră.
L-am invitat astăzi - făcând prin aceasta și un gest simbolic - pe maestrul Alexandru Tomescu. Stradivarius-ul său celebru, al cărui sunet va rămâne pentru totdeauna sub aceste bolți, va fi mereu semnul manifest al aspirațiilor noastre. Spiritul comunitar, reînviat, trebuie să aibă  claritatea, profunzimea, frumusețea generoasă a acordurilor acestui instrument unic.
Sunt emoționat, onorat și norocos să vă am alături.”
Într-o societate în care de multe ori se vorbeşte prea mult şi se acţionează prea puţin, unde multe sugestii şi proiecte rămân la nivel de intenţii, Primarul Neculai Onţanu considerăm că un gest de solidaritate valorează extrem de mult. Este un gest care coagulează comunitatea, devenind un model pentru cetăţeni.
Diploma şi medalia “Om între oameni” reprezintă distincţii de excelenţă în civism, menite să celebreze fapte exemplare ale unor oameni exemplari, personalităţi sau oameni de rând, tineri sau la vârsta senectuţii.
Prezentăm în continuare Laudatio rostite nominalizaţilor Galei „Om între oameni” – ediţia a II-a
1. Eldar Hasanov
„Primul nominalizat al Galei "Om între oameni" este Excelența Sa Domnul Eldar Hasanov, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Azerbaidjan în România, un prieten al României, un prieten devotat şi generos al cetăţenilor din Sectorul 2. Cea mai recentă dovadă a prieteniei Excelenţei Sale este că a amânat nişte probleme importante ca să poată fi astăzi în mijlocul nostru.
Este foarte greu să-l definim pe Excelenţa Sa Domnul Ambasador - parte a istoriei recente a ţării sale - în câteva cuvinte. Eldar Hasanov este o personalitate însemnată a Azerbaidjanului - a ocupat demnităţi foarte importante, între care ministru şi Procuror General al Republicii. Are o carieră remarcabilă în învăţământul universitar, cu numeroase lucrări de cercetare ştiinţifică, în chestiuni extrem de actuale - crimă organizată, terorism şi droguri.
Din anul 2001, Excelenţa Sa şi-a dedicat experienţa şi energia diplomaţiei, mai întâi la Organizaţia Naţiunilor Unite, apoi ca ambasador în România, preluând între timp, în paralel, prerogativele de ambasador şi în Serbia şi Muntenegru.
Consolidarea puternică a relaţiilor de prietenie dintre poporul român şi poporul azer pe timpul exercitării mandatului de ambasador al Excelenţei Sale a facilitat semnarea, în luna septembrie 2009, de către Domnul Traian Băsescu Preşedintele României şi Excelenţa Sa Domnul Ilham Aliyev, Preşedintele Republicii Azerbaidjan, a Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, care vizează consolidarea dialogului politic, cooperarea energetică, economică şi în investiţii, cooperarea pe probleme de securitate şi cultură.
Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul gazului natural lichefiat şi transportul acestuia prin Interconectorul Azerbaidjan – Georgia – România (proiectul AGRI – cu sediul la Bucureşti) prevede crearea unei rute alternative pentru transportul gazelor naturale azere către
piaţa europeană, prin tranzitarea Georgiei şi apoi, sub formă lichefiată, este Marea Neagră până la Constanţa, iar de aici prin România către Europa de Vest.
Noi credem că România este marea sa dragoste. Nu întâmplător, cartea Excelenţei Sale - lansată în februarie 2011, la Uniunea Scriitorilor - are un titlu care ne emoţionează: "Diplomaţie cu suflet, în România". O veţi citi cu plăcere. Cartea este un cald elogiu adus poporului român. Eldar Hasanov mărturisea că apreciază la prietenii săi români următoarele calităţi: sinceritatea, căldura, demnitatea şi capacitatea de a trece cu calm peste feluritele încercări ale vieţii.
Îi mărturisim, la rândul nostru, că aceleaşi calităţi le apreciem şi noi la Excelenţa Sa şi la poporul azer sub conducerea vizionară a Excelenţei Sale Domnului ILHAM ALIYEV Preşedintele Republicii Azerbaidjan.”
2. Natsuo Amemiya
„Cu Excelenţa Sa, Natsuo Amemiya, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în România, cetăţenii Sectorului 2 au o relaţie cu totul specială. O realaţie de suflet, care s-a născut şi s-a cimentat în zilele care au urmat fatidicului tsunami. I-am admirat, ca toţi oamenii acestei lumi, pe japonezi, am admirat curajul, abnegaţia, spiritul de sacrificiu, solidaritatea. Faptele de eroism ale oamenilor simpli, relatate pe larg de agenţiile de presă, ne-au impresionat până la lacrimi. Foarte impresionaţi au fost copiii de la şcolile din sector. Ei i-au cerut primarului să găsească soluţia pentru a le transmite colegilor lor din Japonia câteva cuvinte de admiraţie şi îmbărbătare. Tot ei au fost cu ideea deschiderii unei expoziţii de pictură, pe care am găzduit-o aici, pe simezele Galeriei noastre - "Japonia - o lecţie de curaj şi eroism".
Primarul Neculai Ontanu a declarat nu o dată că unul dintre momentele cele mai emoţionante ale actualului mandat a fost acela din dimineaţa deschiderii expoziţiei, când - împreună cu Excelenţa Sa Natsuo Amemiya - înconjuraţi de sute de copii, profesori şi părinţi, au desenat pe asfalt harta Japoniei.
De ce îi acordăm medalia de aur "Om între oameni" Excelenţei Sale Domnului Ambasador Natsuo Amemiya? Nu numai pentru că e o personalitate remarcabilă, dedicat muncii sale şi pentru că iubeşte Romania, ci şi pentru faptul că a îndeplinit o dorinţă de suflet a copiilor din sectorul 2, ca cele peste 600 de desene de solidaritate ale lor cu copii japonezi să fie expuse în expoziţii la Tokio şi Fukushima.
În acelaşi timp sfaturile Excelenţei Sale ne-au fost extrem de preţioase atunci când am lansat proiectul Academiei Civice şi, mai apoi – decurgând din acesta - Garda Civică Voluntară. Domnul Natsuo Amemiya ne-a oferit definiţia solidarităţii, dar şi know-how-ul pentru o structură civică operativă în caz de dezastre naturale. Am realizat-o, având în faţă modelul japonez şi îi mulţumim.
Întrucât Excelenţa Sa, Domnul Natsuo Amemiya nu ne-a putut onora cu prezenţa astăzi, l-a desemnat pe Domnul Nobumitsu TAKAMATSU, Secretar III, pe probleme culturale al Ambasadei Japoniei în România, să primească înalta distincţie a Galei OM ÎNTRE OAMENI – EXCELENŢĂ ÎN CIVISM.”
3. Nicolae Gheorghe
„Dacă există un cetăţean de profesie, atunci nu e nimeni altul decât Nicolae Gheorghe. Domnia sa e liderul, coordonatorul grupului de Consilieri Obşteşti ai Primăriei Sectorului 2. Sunt vestiţi, li se spune "Oamenii lui Onţanu". Primarul glumeşte adeseori şi răspunde: "E drept, recunosc cu mândrie că sunt oamenii mei. Dar vă spun un secret: de fapt, eu sunt omul lor". Consilierii obşteşti sunt ochii şi urechile primarului, lor datorându-li-se în mare măsură faptul că Neculai Onţanu ştie cu adevărat tot ce mişcă în sector. Ei sunt şi motorul tuturor activităţilor comunitare, ei - consilierii obşteşti - sunt interfaţa funcţională cu cetăţenii: eficienţi, calzi, empatici. Ei, prin acţiunile lor neobosite menţin viu spiritul comunitar, iar sufletul lor se numeşte Nicolae Gheroghe, omul pe care îl omagiem astăzi.
O viaţă al cărei leit-motiv a fost munca: n-a avut copilărie, a trebuit să lucreze să-şi ajute familia. Apoi, tinereţea şi-a cheltuit-o ani buni pe şantierele de uraniu de la Băița-Bihor. După o zi istovitoare, se retrăgea tenace să-şi facă temele pentru liceul seral şi pentru mai departe, până când a obţinut diploma de subinginer. Din anul 1967 a lucrat la Întreprinderea de Transporturi Internaţionale Auto (ITIA). Experienţa îndelungată a activităţii din străinătate i-a deschis orizontul, l-a făcut să priceapă înaintea altora ce înseamnă capitalism, democraţie, libertate. Anii petrecuţi în străinătate l-au apropiat mai mult de propria ţară. L-au pus pe gânduri - văzuse atâtea, bune şi rele, iar pe cele bune dorea să le transplanteze la el acasă. Acea tenacitate de atunci e intactă până astăzi. Doar că astăzi nu mai munceşte pentru familia şi viitorul său - munceşte pentru semeni. În anul 1991 a ieşit la pensie. E un fel de a spune. Cine să-l scoată pe domnul Nicolae Gheorghe la pensie? Şi-a găsit imediat de lucru.
Iar din anul 2003 a iniţiat, împreună cu Primaul Neculai Onţanu, proiectul de voluntariat „GRUPUL CONSILIERILOR OBŞTESTI”. Rolul de coordonator al Consilierilor Obşteşti i se potriveşte  mănuşă. Când omul acesta, Nicolae Gheroghe, spune "Este necesar să ne implicăm" - şi o spune des, ori de câte ori constată că nu e în regulă ceva sau că altceva ar putea să meargă mai bine - când rosteşte cuvântul "implicare" asta nu e o lozincă. Aceste sintagme ale muncii şi implicării le pune în aplicare zilnic o echipă formată din peste 600 de membri voluntari al căror conducător este. Dacă ar fi să-i punem unul lângă altul pe toţi cei pe care i-a ajutat sau pe care i-a iniţiat în munca de voluntar, cred că ajungem să înconjurăm Sectorul 2.
Pentru promovarea ideii şi exerciţiului de voluntariat consolidat în România, Domnul Nicolae Gheorghe se află printre nominalizaţii celei de-a doua ediţii a Galei „Om între oameni”.”
4. Doina Melinte
„Este reconfortant astăzi - în plin scandal mediatic care vizează şcoala românească, generalizând nedrept - să vezi dascăli care la catedră nu predau, ci oficiază. Sacerdoţi ai vocaţiei lor, ei sunt cei care plămădesc viitorul României. Între aceştia este fără îndoială şi doamna profesor de matematică Doina Melinte. Că este un profesor emerit, autoare de cărţi şi culegeri, membră a redacţiei Revistei de Matematică şi Ştiinţe Aplicate Galileo Galilei, că a pregătit olimpici, toate aceste performanţe didactice şi altele încă, nu sunt unice printre dascălii Sectorului 2.
Avem un corp profesoral pentru excelenţa căruia stau mărturie rezultatele. Trebuie să ştiţi doar că până şi la controversatul Bac am obţinut locul I pe Capitală.
Altceva o pune într-o lumină specială pe doamna profesor Doina Melinte. Şi anume felul în care a îmbinat, pe tot parcursul carierei sale, activităţile didactice cu acelea în folosul comunităţii. Colaborarea domniei sale cu ONG-urile de specialitate, cu Poliţia Comunitară şi Jandarmeria, în proiecte vizând prevenirea violenţei în școli, programele realizate în Complexul de Servicii Sociale „Casa din Tei”, în Centrul Social „Gavroche”, în scopul integrării familiale a copiilor din Bucureşti, parteneriatul naţional „Educaţia civică prin televiziune" şi multe, multe altele sunt dovada impresionantă a faptului că "profa de mate" vede dincolo de ecuaţii şi algoritmi, că este un om al Cetăţii.
Doamna profesor Doina Melinte, răsplătită cu Ordinul "Meritul pentru învăţământ", a înţeles un adevăr fundamental, pe care îl împărtăşeşte cu râvnă celor aflaţi pe băncile şcolii: într-o lume dură, de multe ori de-a dreptul ostilă, educaţia tinerei generaţii se adresează nu doar minţii, ci şi sufletului.
Îi mulţumim pentru tot ce a realizat, dar şi pentru proiectele pe care le derulează în continuare, dovedind mereu că tinereţea e o stare de spirit care descătuşează energii şi înnobilează.” 
5. Ioan Podaşcă
„La ediţia I, de anul trecut, a Galei "Om între oameni", am acordat o medalie venerabilei doamne Elena Tarcevski.  Împlinise de curând 106 ani. Astăzi, la cea de-a doua ediţie, este o onoare pentru noi să oferim medalia de aur "Om între oameni - Excelenta in Civism" maestrului avocat - centenar Ioan Podaşcă. Povestindu-i viaţa este ca şi cum am deschide o
carte de istorie a neamului: maestrul baroului Bucureşti, Ioan Podaşcă a pledat în procese răsunătoare. I-a apărat pe ţăranii care se opuneau, după venirea comuniştilor, exproprierii pământurilor, l-a apărat pe filosoful Constantin Noica, pe scriitorul Constantin Pilat, cu un curaj pe care puţini l-au avut. Pentru curajul acesta a avut de suferit, dar n-a dat înapoi, şi-a apărat neamul şi propriile convingeri.
Pe 20 octombrie, distinsul avocat Ioan Podaşcă a serbat o sută de ani. O sută de ani în demnitate şi onoare, practicându-şi meseria cu excelenţă. O sută de ani, în timpurile cele mai tulburi ale României, fără să se încovoaie sub ele, ci stând demn, deasupra vremurilor. Primarul Neculai Onţanu l-a primit pe 20 octombrie, întinzându-i covorul roşu, în Clubul Centenarilor. Cei prezenţi, mulţi dintre ei, la rându-le, centenari - l-au ascultat pe maestrul Ioan Podaşcă depănând amintiri, cu o inteligenţă, o vervă şi o luciditate critică pe care n-o au mulţi tineri.
Veteran de război, medaliat cu ordinul Regele Ferdinand, Ioan Podaşcă a avut şansa să fie student al lui Nicolae Iorga, pe care îl invocă adeseori şi căruia îi poartă aceeaşi vie veneraţie, din urmă cu opt decenii.
Căsnicia sa, de 74 de ani, cu una dintre primele femei avocat din România, distinsa doamnă Paraschiva Munteanu, a fost, cum mărturiseşte domnia sa, un templu al dragostei, respectului şi devotamentului reciproc.
Maestrul Ioan Podaşcă a pledat până la vârsta de 80 de ani. Pledează şi astăzi - cu o elocvenţă şi un farmec neîntrecute - toate cauzele nobile ale comunităţii noastre. Este un adevărat om între oameni.” 
6. Marin Badea Dragnea
„Domnul general de Armată Marin Badea Dragnea are o vorbă: "Nu mă grăbesc, aştept pe toată lumea să mă prindă din urmă!". E reconfortant să-ţi spună asta un octogenar.
Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din România, generalul român şi-a început strălucita carieră militară în calitate de copil de trupă. Este printre puţinii eroi în viaţă, ai celui de-al doilea război mondial. A luptat atât pe fronturile din est, cât şi pe fronturile războiului din vest unde a fost grav rănit.
A fost, pe timp de pace, un comandant de care subordonaţii îşi aduc aminte cu deosebit respect. Un om al datoriei, care, la rându-i, le-a insuflat celor din jur sentimentul datoriei. Între anii 1974 şi 1984, generalul locotenent Marin Badea Dragnea a fost preşedintele Comitetului Olimpic Român, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport, în perioada de glorie a sportului românesc. Drapelul României a fluturat pe cel mai înalt catarg şi la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, şi la Moscova, în 1980, şi la Los Angeles, în 1984, iar o părticică din gloria aceasta i se datorează şi Domniei Sale.
După ce a trecut în rezervă, Marin Badea Dragnea nu s-a retras la vatră, cum se spune. Dimpotrivă, şi-a pus experienţa şi entuziasmul în
slujba unei cauze nobile: drepturile veteranilor de război. Pe frontul acesta luptă şi astăzi. A fost înaintat la gradele de general-colonel - cu 3 stele (prin decretul preşedintelui României în anul 1994) şi general de armată - cu 4 stele (prin decretul preşedintelui României în anul 2000.
A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor în anul 2000 şi în grad de Mare Ofiţer în anul 2004, în semn de apreciere pentru vitejia şi curajul de care a dat dovadă "în grelele bătălii purtate pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Mondial, făcând cinste glorioaselor tradiţii ale Armatei Române".
Iată cum îşi rezumă singur viaţa, eroul din Siliştea Gumeştilor, satul lui Marin Preda: “La 22 de ani mă găseam în război comandant de companie, iar astăzi, la 85 de ani, mă găsesc în fruntea unei armate puternice de veterani de război". Au trecut de la această declaraţie 3 ani. Puţini se pot lăuda cu realizări de prestigiu la o venerabilă vârstă. Domnul General de Armată Marin Badea Dragnea o poate face: "Din punct de vedere istoric, cea mai mare realizare obţinută de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război a fost aceea că, la 22 octombrie 2007, Guvernul a aprobat instituirea zilei Veteranilor de Război. În fiecare an, la 29 aprilie, se sărbătoreşte această zi – a eroilor care s-au jertfit pentru patria noastră, România de astăzi".
Juriul Galei "OM INTRE OAMENI – EXCELENTA IN CIVISM" acordă MEDALIA DE AUR – Domnului General de Armata MARIN BADEA DRAGNEA, omul fără odihnă, care a făcut şi încă mai face atâtea pentru semenii săi.  Ne străduim, aşa cum ne îndeamnă, să îl ajungem din urmă!”
7. Horia Andreescu
"Cred că Celibidache a deschis marea poartă a tainelor muzicii în mine. Dar a fost poarta mea, din fibra mea, cea care a deschis-o multa lui ştiinţă şi vibraţie într-ale sensurilor profunde dintr-o muzică" - Sunt mărturisirile maestrului Horia Andreescu, dirijorul principal al Filarmonicii "George Enescu". Mari orchestre ale lumii s-au aflat sub bagheta maestrului: Orchestra Simfonică din Londra, orchestra Simfonică din Viena, filarmonicile din Amsterdam şi Stuttgart, orchestrele simfonice din Nagoya, din Ierusalim şi altele. În 1997 a fost desemnat Dirijorul Anului. În 2003 a fost onorat cu Premiul UNESCO pentru artă dirijorală. În România, a fost ridicat la rangul de Mare Ofiţer al Ordinului Naţional "Steaua României". A fost, ani mulţi, director al formaţiilor muzicale Radio. Este profesor al Universităţii de Muzică din Bucureşti. Are o Orchestră de Cameră care se cheamă - cum altfel? - "Virtuozii". Are o bibliografie discografică impresionantă.
Pentru excelenţă în muzică a luat numeroase distincţii, a luat-o şi pe cea mai înaltă - suprema distincţie - admiraţia publicului. Gala "Om între oameni" îi acordă medalia de aur pentru civism. Pentru că e minunat să vezi cum un artist de talia domniei sale îşi face timp să se intereseze de
viaţa Cetăţii. Cum poate să coboare, cu modestie, cu empatie, cu dăruire, în mijlocul semenilor săi, astăzi, când avem nevoie mai mult ca niciodată de repere, de modele. Aşa cum mărturiseşte că o viaţă a căutat Adevărul, citez "cel încifrat de compozitor în partitura sa", maestrul caută Adevărul încifrat în cotidian, în frumuseţea şi moralitatea oamenilor. Fireşte că artistul se retrage deseori în turnul său de fildeş. Dar - vorba unui filosof - de sus, din turn, lucrurile se văd mai bine.”
8. Eugen Simion
„În faţa unui reper al culturii române, cuvintele sunt sărace şi stângace.
Opera de critic, de istoric literar, de moralist, de eseist a lui Eugen Simion se află deja în patrimoniul clasic. Opera sa de conştiință naţională, de aemenea. Curajul de a edita, în ediţie facsimilată, manuscrisele lui Mihai Eminescu, astăzi, când mulţi se străduiesc din răsputeri să ne mute Poetul Naţional la periferia literaturii române, curajul său constituie, pentru noi toţi, un model de conduită culturală şi civică.
Eugen Simion şi-a onorat activ înalta funcţie de preşedinte al Academiei Române, între anii 1998-2006, cum puţini dintre predecesorii săi au făcut-o.
Dar nu vrem să vă spunem ce ştiţi, ceea ce orice elev care a trecut de Bac ar trebui să ştie despre Eugen Simion. Noi nu îl premiem, nu îi acordăm medalia de aur "Om între oameni" pentru literatură. Îl onorăm pentru activitatea sa civică, pentru faptul că aşa cum toţi laureaţii noştri sunt - fiecare în felul său - Eugen Simion este un model pentru comunitate. În rarele sale apariţii televizate, este o încântare să-l priveşti şi să-l asculţi: eleganţă, distincţie, vervă culturală. Un om de la care ai ce să înveţi, un om din stirpea tot mai rară a intelectualilor autentici.
În urmă cu două luni, în aula Academiei Române, Eugen Simion a adunat, la cea de-a X-a ediţie a Colocviului Internaţional "Penser l'Europe", marile spirite ale României, ale  vechiului continent şi ale lumii  - istorici, filosofi, moralişti, cercetători - care au încercat să găsească punctul de inflexiune între istoriile naţionale şi istoria Europei, generând predicţii despre viitor, într-un prezent aparent confuz şi imprevizibil. A fost un regal al inteligenţelor, pentru care i-am mulţumit atunci - o facem şi acum.
Academicianul Eugen Simion este, de curând, Ofiţer al Ordinului Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie franceză, care vine să încununeze o operă culturală de excepţie.
Noi îi acordăm medalia de aur "Om între oameni", cu bucuria că îi suntem contemporani, ca pe un simbol al aprecierii comunităţii noastre din care suntem onoraţi că face parte.”  
9. Preot  Ion Popescu
"Bucuria dăruirii se educă. Începi cu daruri mici, până ajungi să te dăruieşti pe tine însuţi. Te oglindeşti în aproapele tău prin dragoste, până ajungi să trăieşti prin alţii. Societatea noastră nu e fericită tocmai din această cauză. Sunt prea mulţi egoişti în jur. Egoismul vine din prea multă avere sau din prea multă sărăcie. Dacă nu vom ieşi unii spre alţii, nu vom fi în veci fericiţi" închei citatul. Am citat din Prea Cucernicul Părinte Ion Popescu, iconom stavrofor, parohul bisericii Icoanei.
Societatea noastră nu e fericită, fiindcă nu ne iubim destul unii pe alţii, fiindcă nu ştim să dăruim şi să ne dăruim. Spunând asta, Părintele Popescu şi-a definit misiunea duhovnicească. S-a definit pe sine. În anul 1993, când dimensiunea socială a Ortodoxiei româneşti era firavă încă, Părintele Popescu a înfiinţat în parohia Cucerniciei Sale,  "Comitetul de Binefacere Icoana" care nu şi-a întrerupt nici până astăzi activitatea de ajutorare a celor în nevoie.
Întreţine acolo şi o "casă protejată" - frumoasă sintagmă! - pentru nevăzători. "Unul dintre aceşti nevăzători", povesteşte Parintele Ion Popescu, "mă emoţionează mereu prin puterea pe care o are de a încuraja pe alţi credincioşi, care vin să îşi plângă necazul în faţa icoanei. Cel mai tare mă impresionează cei care îşi depăşesc condiţia. Ei au nădejde. Au credinţă, au suport spiritual".
În prodigioasa sa activitate bisericească Părintele Iconom Stavrofor Ion Popescu - a consolidat biserici, a clădit catapetesme, a ridicat chiar o mănăstire pe locul fostei case părinteşti, a donat inclusiv, o frumoasă catapeteasmă pentru paraclisul de la aşezământul ortodox românesc de la IERIHON. Peste toate acestea, Părintele Paroh Ion Popescu consideră că cele mai trainice zidiri sunt oamenii. Cei pe care i-a mângâiat, cei de care s-a milostivit, cei cărora le-a deschis ochii duhovniceşti.
Aşa se şi explică cel mai important exerciţiu de misionarism ortodox, cum îi place să-i spună părintele Paroh Ion Popescu, pe care l-a organizat împreuna cu Primăria noastră, având binecuvântarea Prefericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu peste 500 de credincioşi din Sectorul 2, în pelerinaj şi rugăciuni la locurile Sfinte din Israel în anul 2011.
Aşa cum, la momentul botezului, naşii spun părinţilor copilului, ”mi-ai dat un păgân, ţi-am dat un creştin” tot aşa spuneau şi pelerinii noştri însoţiţi de părintele Paroh Ion Popescu la locurile sfinte, „am plecat credincioşi şi ne-am întors îngeraşi”.
Cuvintele lui sunt o hrană spirituală şi un leac. Am bucuria să vă anunţ că unul dintre visele primarului Neculai Onţanu se va împlini în anul care vine: vom tipări o cărticică de învăţătură creştină, ca toate cuvintele de folosinţă ale Părintelui Ion Popescu să ajungă la români, să-i întărească în cugetul lor.
Părintele şi Duhovnicul Ion Popescu - dacă ni se îngăduie să-l parafrazăm - este pur şi simplu "o sărbătoare a celorlalţi".”
10. Mihai Voiculescu
„Profesorul universitar Doctor Inginer Mihai Voiculescu este o somitate în domeniul său, un guru al ingineriei civile. A fost Decanul Facultăţii de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole între anii 2000 – 2008, construindu-şi o carieră universitară solidă de la temelie, de la preparator, până la cea mai înaltă catedră. O să spuneţi că domeniul construcţiilor civile e unul tehnic, arid. Aflaţi însă că studenţii profesorului Mihai Voiculescu îşi ascultau maestrul fascinaţi, captivaţi, ca într-o sală de teatru. Atât studenţii din România, cât şi cei din străinătate.
Activitatea sa profesională e prodigioasă - a scris cărţi, studii ştiinţifice, a întreprins lucrări de cercetare, a elaborat cursuri care sunt şi astăzi repere, a întocmit proiecte, expertize. Multe dintre clădirile consolidate după cutremurul din 1977 sunt opera gândirii domniei sale. Nici o bibliografie de specialitate din Europa nu-şi poate permite luxul de a-l ignora.
A adunat distincţii naţionale şi internaţionale cât nu ne-ar ajunge timpul să le enumerăm. A fost decorat cu Ordinul Naţional pentru MERIT în grad de CAVALER. Şi-a transformat numele în renume: când spui Mihai Voiculescu, orice constructor de pe continent înţelege că e numele profesionalismului. 
Fiica sa îi calcă pe urme, poate vor face la fel şi cei trei nepoţi, ca să ducă mai departe tradiţia acestei dinastii în ingineria civilă. Minunata sa soţie, structura portantă a acestei dinastii, îi este mereu aproape profesorului Mihai Voiculescu, încât meritele sale excepţionale pot fi împărţite  la doi.
Îi acordăm cu admiraţie medalia de aur "Om între oameni" domnului profesor universitar doctor MIHAI  VOICULESCU ţinându-l aproape, cu încredinţarea că avem mereu câte ceva de învăţat de la domnia sa.
11. Mugur Isărescu
„Cel mai uşor demers al ediţiei 2011 a Galei Premiilor "Om între oameni - Excelenţă în civism" a fost desemnarea Excelenţei Sale, domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României. Într-o vreme în care toate personalităţile sunt controversate, în care relativismul face ravagii, un singur om e constant deasupra oricăror îndoieli, prezent de ani de zile în topul încrederii - Mugur Isărescu.
Prezenţa Excelenţei Sale în spaţiul public e discretă, dar puternică si constantă în acelaşi timp. Românii ştiu că i se datorează - îndărătul tuturor schimbărilor politice inerente, a tuturor seismelor economice – stabilitatea ţării. Însuşi numele său poartă renumele stabilităţii. A preluat, în septembrie 1990, funcţia de guvernator al Băncii Naţionale, când vistieria ţării era goală, imediat după euforia importurilor care a topit rezerva  valutară.
Au urmat ani de muncă tenace, de implementare a unor programe solide, până când acest Leszcek Balcerowicz al românilor a izbutit să aducă echilibrul economic şi monetar. Performanţa lui este recunoscută şi pe plan internaţional. Clubul Guvernatorilor băncilor centrale din Balcani, Marea Neagră şi Asia Centrală l-a ales, în anul 2002, preşedinte. Mugur Isărescu este membru al celebrei Comisii Trilaterale, care cuprinde minţile luminate ale Planetei şi are un cuvânt greu de spus în lumea de astăzi. Este preşedintele reales al Asociaţiei Române a prestigiosului Club de la Roma.
Din anul 2006, Excelenţa Sa, domnul Mugur Isărescu a intrat în rândul membrilor titulari ai Academiei Române, fiindu-i astfel recunoscută nu numai opera practică, ci şi opera academică şi ştiinţifică.
În anul 2007, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul "Meritul Industrial şi Comercial" în grad de Mare Ofiţer, pentru "cea mai spectaculoasă perioadă de creştere economică de după de cel de-al Doilea Război Mondial".
În anul 2010, domnul Traian Băsescu, l-a onorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Steaua României în grad de Colan, pentru efortul deosebit depus în vederea elaborării şi aplicării politicilor care au asigurat stabilitatea financiară a României.
Omul acesta cu o putere uriaşă, născută din profesionalism şi cinste ireproşabile, omul pe care mai marii acestei ţări şi ai acestei lumi îl caută şi îl consultă, mărturiseşte cu o sinceritate dezarmantă „Modelul meu în viaţă este românul tăcut, muncitor şi sfios, care îşi iubeşte pământul şi ţara, fără să facă paradă de patriotism“. Asemeni tuturor marilor bărbaţi ai acestei ţări, olteanul Mugur Isărescu n-a uitat de unde a plecat. Evocă des copilăria fabuloasă din zona dealurilor Drăgăşanilor. Legăturile sale cu pământul natal sunt trainice şi astăzi şi se oglindesc, filosofic, în irizările vinului pe care îl produce, pe moşia de la părinţi, şi despre care vorbeşte mereu cu însufleţire.
Prezenţa Excelenţei Sale, domnul Mugur Isărescu în rândul nominalizaţilor Galei „OM ÎNTRE OAMENI” conferă manifestării de astăzi o dimensiune în plus. Pentru contribuţia sa deosebită la asigurarea stabilităţii economice şi monetare a României în anul 2011, îi acordăm, cu admiraţie şi respect, Marele Trofeu al Galei "Om între oameni".
Întrucât la această ora Excelenţa Sa, Domnul Mugur Isărescu, este prezent la o întâlnire foarte importantă, l-a desemnat pe domnul Cristian Păunescu, Consilier personal al Guvernatorului Băncii Naţionale să primească înalta distincţie şi Marele Trofeu al Galei OM ÎNTRE OAMENI – EXCELENŢĂ ÎN CIVISM.”
Membrii Juriului Galei “Om între oameni”, ediţia a II-a, 2011:
1. Domnul Acad. MARIUS SALA - Preşedintele Juriului - Vicepreşedintele Academiei Române, un mare lingvist și subtil om de cultură europeană,
2. Doamna Acad. MAYA SIMIONESCU – Preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice din cadrul Academiei Române, Directorul Institutului de Biologie si Patologie Celulară "Nicolae Simionescu",
3. Preasfinţitul Părinte CIPRIAN CÂMPINEANUL, Episcop-vicar Patriarhal, un fin bizantinolog, doctor în teologie al Universității din Salonic care a adus un plus de lumină și de har juriului,
4. Domnul Prof. Univ. Dr. Ing. SORIN DIMITRIU – Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, care a asigurat rigoarea pragmatică a juriului,
5. Domnul TUDOR OCTAVIAN – Jurnalist,
6. Domnul HORIA GÂRBEA - Preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, un observator plin de vervă al vieții și al oamenilor, un scriitor de talent,
7. Doamna RUXANDRA GAROFEANU – Consilier artistic al Primarului Sectorului 2 şi cunoscutul critic de artă,
8. Doamna MIHAELA CIHO, Inspector General Adjunct – Inspectoratul Scolar al  Municipiului Bucureşti, poate ea însăși binemeritând o nominalizare,
9. Domnul ANDREI DIMITRIU, Directorul Filarmonicii “George Enescu”, un manager cultural de top.
Evenimentul s-a desfăşurat pe acordurile Coralei Academice “Divina Armonie” care  a dăruit invitaţilor o dovadă a măiestriei lor interpretative prin câteva piese corale clasice şi colinde de excepţie din repertoriul naţional şi internaţional. Corul Academic „Divina Armonie” - Club UNESCO este un ansamblu artistic alcătuit din  studenţi şi absolvenţi ai facultăţilor de muzică din ţară şi străinătate. Corul a editat, din anul 1998 (când activa ca un ansamblu la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală) şi până în prezent, nu mai puţin de 8 albume, abordând de la muzică religioasă la folclor, muzică de operă, operetă şi muzică vocal-simfonică. A participat la  festivaluri, turnee şi concursuri internaţionale în Italia, Grecia, Turcia, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia, Austria, dar şi la numeroase concerte susţinute pe marile scene ale ţării - Atheneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Parlamentul României, Palatul Şuţu. „Divina Armonie”, te cucereşte de la primele acorduri, pentru că fiecare dintre componenţii săi trăieşte prin muzică şi respiră sunete în armonie cu Dumnezeu şi cu auditoriul.
Un moment special a fost dat de Maestrul Alexandru Tomescu, liderul tinerei generaţii de violonişti români, care a încântat auditoriul cu a sa vioară Stradivarius, prin profunzimea şi frumuseţea interpretărilor sale.
Personalitate carismatică a lumii artistice româneşti şi având o carieră impresionantă, cunoscut pe 4 continente şi în peste 30 de ţări, tânărul violonist Alexandru Tomescu are în palmares peste 100 de premii naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la marile concursuri muzicale. În ultimii ani, tânărul violonist a fost invitat să se alăture virtuozilor în juriile unor concursuri internaţionale din Italia, Franţa, România.
De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică, acordurile viorii sale au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii, alături de orchestre de prestigiu care au avut la pupitru dirijori celebri.Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio – Bucureşti, tânărul maestru are o intensă activitate muzicală la nivel naţional, concertând pe scenele tuturor filarmonicilor din ţară. În calitatea sa de preşedinte al fundaţiei culturale “Remember Enescu”, Alexandru Tomescu este organizatorul a numeroase proiecte muzicale, între care concursul internaţional de vioară “Remember Enescu”. În mâinile tânărului artist este celebra vioară Stradivarius (Elder – Voicu) construită în anul 1702, instrument de o inestimabilă valoare, ce face parte din Patrimoniul Naţional al României.
Gala “Om între oameni” reprezintă în fiecare an un eveniment menit să relanseze şi să susţină spiritul comunitar, ideea de solidaritate, de voluntariat, de întrajutorare.

  Stiri de ultima oraVa multumim ca sunteti alaturi de noi!