Acasa | Contact | Newsletter

 
Vezi Arhiva
Strânsă colaborare româno-cipriotă

Vineri, 22 ianuarie 2010 10:32

În perioada 11 – 15 decembrie 2009,  primarul Neculai Onţanu este gazda unei delegaţii a Districtului Strovolos – Nicosia din Cipru, condusă  de domnul Stavros Yerolatsites, viceprimar al acestui District, cu scopul dezvoltării proiectelor comune şi strângerii relaţiilor de colaborare, cunoscut fiind parteneriatul pe termen lung dintre Primărie Sectorului 2 şi oraşul Strovolos.

În perioada 11 – 15 decembrie 2009,  primarul Neculai Onţanu este gazda unei delegaţii a Districtului Strovolos – Nicosia din Cipru, condusă  de domnul Stavros Yerolatsites, viceprimar al acestui District, cu scopul dezvoltării proiectelor comune şi strângerii relaţiilor de colaborare, cunoscut fiind parteneriatul pe termen lung dintre Primărie Sectorului 2 şi oraşul Strovolos.
Programul delegaţiei oficiale cuprinde o serie de întâlniri şi schimburi de experienţă cu reprezentanţii administraţiei locale a sectorului 2 în vederea strângerii legăturilor de prietenie şi colaborare dintre cele două ţări.
Vineri, 11 decembrie, delegaţia cipriotă condusă de domnul Stavros Yerolatsites, viceprimar al Districtului Strovolos, Nicosia, a vizitat Primăria Sectorului 2, unde a avut întâlniri de lucru cu primarul Neculai Onţanu, prilej pentru a afla noutăţi despre proiectele din ultimul timp desfăşurate de administraţia locală.
Primarul Neculai Onţanu le-a adresat oaspeţilor salutul său de bun venit, exprimându-şi bucuria că, pe lângă relaţiile dintre cele două administraţii locale, de-a lungul timpului s-au dezvoltat adevărate relaţii de prietenie, ca urmare a numeroaselor discuţii şi întâlniri purtate. Domnia sa le-a vorbit colegilor ciprioţi despre un eveniment important, respectiv obţinerea unor distincţii deosebite la nivel naţional, Primăria Sectorului 2 fiind singura primărie din România care a obţinut aceste premii. Este vorba, a explicat domnia sa, despre  obţinerea, în cadrul competiţiei naţionale “Premiul Român pentru Excelenţă J. M. Juran” a Trofeului Român pentru Excelenţă şi a  „Premiul pentru responsabilitate socială” – la categoria administraţie publică locală. Aceste aprecieri realizate de forurile competente, dovedesc că managementul desfăşurat de Primăria Sectorului 2 se plasează în categoria „Best in class”.

          Pe parcursul întâlnirii de la sediul Centrului Administrativ al sectorului 2, membrii delegaţiei din Strovolos au aflat de la primarul Neculai Onţanu stadiul organizării şi pregătirilor numeroaselor proiecte şi iniţiative, inclusiv cele ce vor fi puse în practică pentru anul viitor. Potrivit şi performanţelor obţinute la nivel european, Primăria Sectorului 2 funcţionează pe baza modelului cadru european de calitate, a explicat edilul sectorului 2, lucru ce vizează: obiective strategice, Agenda 21, obiective pe fiecare an calendaristic, planuri de acţiune pe fiecare an în parte şi fixarea unor ţinte urmărite lunar, trimestrial şi anual. Totodată, primarul Neculai Onţanu le-a prezentat oaspeţilor o serie de proiecte desfăşurate în ultima perioada, care au vizat domenii importante – dezvoltarea urbană, educaţie, social, siguranţa cetăţeanului şi protejarea mediului înconjurător etc.
La finalul vizitei delegaţiei din Strovolos, primarul Neculai Onţanu le-a propus înalţilor oaspeţi, desfăşurarea unui proiect comun, ce urmăreşte schimbul de experienţă între delegaţii din sectorul 2 şi din districtul cipriot, ce va ajuta la o mai bună cunoaştere reciprocă, beneficiind de o perfecţionare împreună prin schimburile de experienţă şi de bună practică.
La rândul său, domnul Stavros Yerolatsites, viceprimar al districtului Strovolos, Nicosia, a transmis gazdelor şi prietenilor români, salutul primarului şi al membrilor Consiliului Local din districtul Strovolos, mulţumind pentru primirea călduroasă făcută. În anii de colaborare, domnia sa crede ca s-a reuşit dezvoltarea relaţiilor dintre cele două popoare, fapt ce-l determină ca, în prezent, să se simtă alături de colegi şi prieteni dragi.
În baza acestor relaţii de colaborare, se regăsesc obiectivele stabilite încă de la început: informarea reciprocă, prezentarea proiectelor şi metodelor ce pot fi exemple de bune practici, ce ajută la transformarea acestei colaborări în una de substanţă.
Viceprimarul cipriot remarca în context că există unele diferenţe de competenţe între cele două administraţii, dar că rămân de bază asemănările, cum este cazul proiectelor sociale, de sănătate, în domeniul construcţiilor şi al sportului. Domnia sa a dezvăluit că, foarte curând, va
avea loc inaugurarea unei mari artere de circulaţie prin care se doreşte îmbunătăţirea semnificativă a calităţii vieţii locuitorilor, mai ales că districtul Stavrolos se află printre primele municipii din Cipru în dezvoltarea de proiecte.
Un interes aparte l-au reprezentat, pentru viceprimarului Stavros Yerolatsites, proiectele europene bazate pe fonduri externe, pe care Primăria Sectorului 2 le derulează în prezent şi în perspectivă, domnia sa arătându-se interesat în aflarea unor date concrete despre mecanismele care au dus la obţinerea de importante fonduri extrabugetare de către sectorul 2.
Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că  oaspetele cipriot a subliniat problemele de trafic şi de circulaţie care sunt deosebit de actuale atât în Strovolos, cât şi în Bucureşti, lucru ce se poate remedia în parte şi printr-un grafic strict al parcărilor pe verticală şi pe orizontală.
În concluzie, viceprimarul cipriot şi-a exprimat speranţa că, alături de colegii români, vor continua proiecte aflate în derulare şi vor identifica altele noi, pentru bunul mers al celor două administraţii şi în avantajul locuitorilor ambelor ţări. Cei doi reprezentanţi ai administraţiilor locale au ajuns la un punct comun privind faptul că, numai împărtăşind din experienţa fiecăruia, vor reuşi să preia lucrurile bune şi de interes pentru viitorul comunităţii, mai ales că România nu este adepta zidurilor între naţiuni, ci este deschisă oricăror oportunităţi de colaborare.    

  Stiri de ultima oraVa multumim ca sunteti alaturi de noi!